Vad innebär sökoptimering?

Vad innebär sökoptimering?

Vad innebär sökoptimering? I dag börjar 8 av 10 köpprocesser på Google och det görs 55 miljoner sökningar varje dag i Sverige. Du exponerar din hemsida och dina produkter/tjänster i samma ögonblick som en potentiell kund letar efter svar som du kan hjälpa till med.

Därför måste din sida ranka högt:
• 90% av alla sökningar görs på 1:a sidan.
• 33% klickar på översta resultatet i de organiska sökningarna.
• 17% på position 2.
• 10% på position 3.
• Källa: Adwanced Web Ranking.

Öka din synlighet genom sökoptimering

SEO handlar om att jobba med att få din webbsajt att synas högt upp i sökresultaten på ett eller flera utvalda sökord. Målet är att få allt fler användare att klicka på just på din webbsajt så att du får mer relevant trafik till din hemsida. Till skillnad från att köpa en annons på Google kostar SEO inget bara tid och kunskaper hur man ska gå till väga.
En bra sökmotoroptimerad sajt är uppbyggd som ett uppslagsverk. Där varje enskild sida avhandlar ett väl avgränsat ämne.

Hur fungerar en sökmotor?
För en sökmotor som Google är målet att samla in information från världens alla sajter och presentera ett så relevant sökresultat som möjligt för dig som googlar. Sökmotorn använder sig av sökrobotar som upptäcker nya sajter och sidor genom att klicka på sajters länkar

Sökrobotarna samlar sedan in information från sajten de besöker och sparar det i sökmotorns index (som är en stor databas). Google använder hundratals faktorer som tolkar innehållet på en webbsida och räknar ut vilka sidor som bäst motsvarar dina förväntningar när du googlar.
Algoritmerna som Google använder ändras hela tiden men de viktigaste faktorerna för sökoptimerat innehåll är:

  • Relevant innehåll för målgruppen.
  • Kvaliteten på länkarna som pekar mot din domän.
  • Kvaliteten på innehållet.
  • Tekniken måste fungera. Mobilanpassning – snabbhet – säkerhet.
  • Skapa engagemang.
  • Du ska vara sökbar lokalt.

SEO grunder för att du ska synas på Google

A) Sökordsanalys. Hitta rätt sökord.
B) On Page – Jobba med din hemsida.
C) Off Page – Länkstrategi.

A) SÖKORDSANALYS. HITTA RÄTT SÖKORD:
När du har bestämt dig för vilka som är dina affärsmål med sökoptimeringen av din hemsida är det dags att fundera på:

  • Vilka ”googlingar” som du vill synas på och som du tror att dina potentiella kunder söker på.
  • Att hitta rätt sökord är svårt och tar tid. Utgå från dina kunder och vilka sökord som de hade använt.
  • Två viktiga parametrar är relevans och sökvolym. Vilka är dina viktigaste sökord/termer som du vill synas på?
    Börja med att göra en lista över dina sökord
    Ta fram en lista över dina sökord. Försök att lista ut vad det är din målgrupp letar efter och skriv ned sökorden i ett Excel dokument. Skriv ned så många sökord som du kan komma på.

Tips för att hitta dina sökord:

För att du ska få hjälp med att hitta dina sökord kan du skriva in ditt sökord med Google Autocomplete. Här får du tips och information om vilka som är de vanligaste varianterna på sökordet som personer googlar på.
Du kan också använda Google Sökordsplaneraren och Google Trends. Andra viktiga faktorer att tänka på när du väljer sökord är att det ska vara sökord som många söker på, att det är lokala sökord och att du ska använda söktermer.

Beroende av konkurrensen på sökordet från andra liknande annonsörer kan det vara en bra strategi att välja sökord med lägre konkurrens och färre gen. sökningar per månad.

B) ON PAGE. ALLT DU GÖR INTERNT PÅ DIN HEMSIDA.

Med On Page menas allt du kan göra internt på din hemsida för att förbättra din placering i sökresultaten.

A) Innehåll. Din hemsida behöver ha ett innehåll av bra kvalitet och ge ett mervärde för dina besökare. Texten ska vara unik, läsvärd och skriven för att hjälpa dina läsare.

B) Texten. Bör ha minst 300 ord och innehålla dina sökord och synonymer. Du bör bara använda ditt sökord på sidan max 3 ggr/100 ord.

C) Döp dina bilder. Besök till hemsidan kan ofta komma från Google bildsök. Använd därför filnamn och bildtext “alt text” på dina bilder och med dina sökord.

D) Interna länkar. Länka mellan sidor som har innehåll som är relaterat till varandra. På dina viktigaste sidor som du vill att besökarna ska komma till ska du skriva länktexter med dina sökbara ord.

E) Rubriker. En sökoptimerad hemsida ska ha en huvudrubrik (H1) och innehålla ditt sökord. Den ska vara säljande och förmedla sidans innehåll. Dela gärna in sidan med underrubrikerna med ditt sökord (H2-H6). Det påverkar även positivt läsvänligheten.

F) Titel taggen. Är den absolut viktigaste faktorn för SEO. Tänk på att varje sida ska ha en unik titel och rubrik med dina sökord. Sidtitlarna ska inte konkurrera sinsemellan med varandra. Titeln ska ha ett CTA och längden får inte vara mer än 68 tecken. Sidan ska innehålla ditt fokus sökord vara unik för varje sida, vara säljande och innehålla 130-156 tecken. URLer. En URL består av domännamnet och ett specifikt tillägg. Rankningen hos sökmotorerna ökar om du har dina viktigaste sökord i domännamnet.

G) Meta tag beskrivningen. Meta taggen ger sökmotorerna en sammanfattning om vad sidan handlar om. Har inte någon betydelse för sökresultat men gör din text mer säljande och ökar möjligheten till att man klickar på din annons.

H) Sidfoten. Här har du dina texter om kontaktuppgifter, sidlänkar, sociala medielänkar m.m. och har idag betydelse för sökoptimeringen.

I) En snabb, säker och mobilanpassad hemsida. Premieras av Google och rankar din sida högre. Det finns flera användbara verktyg på nätet för att testa om din hemsida är mobilanpassad som https://search.google.com/test/mobile-friendly. Du kan testa din hemsidas snabbhet och även optimera din hemsida på verktyg som t.ex. Pingdom

För bästa läsbarhet:
J) En läsvänlig text premieras av Google. När du strukturerar din text bör du tänka på följande:

”Det är också viktigt för att du ska öka din synlighet på sökmotorerna att du har en läsvänlig text och struktur. Här kommer några tips för att du ska lyckas med det.”

  1. En ingress som sammanfattar artikeln genom att ta fram det viktigaste och att locka till läsning av hela artikeln. Ta med dina viktigaste sökord.
  2. Tydlig och säljande huvudrubrik med sökorden som berättar för besökaren vad sidan handlar om.
  3. Dela upp artikeln i mindre stycken med varierande underrubriker med sökorden.
  4. Använd punktlistor för att strukturera informationen.
  5. Använd dina sökord och synonymer i brödtexten.
  6. Skriv kort! Använd ett ledigt och korrekt språk.
  7. Placera textens länkar med omsorg.
  8. Sammanfattning. CTA. Här läser du mer om… Boka nu! etc. En läsvänlig text påverkar sökoptimeringen positivt.

C) OFF PAGE – LÄNKSTRATEGI.

Med Off Page tar man hänsyn till dina länkar från andra hemsidor med liknande innehåll. Externa länkar från andra hemsidor med relevant innehåll är absolut viktigast för hur du kommer att rankas av sökmotorerna. Lista företag med liknande innehåll som ditt, bloggar m.m. som du kan få att publicera din hemsidas länk.
Genom att andra sajter med liknade innehåll länkar till din sida skapar din sajt förtroende och du rankar högre.

Om du har en sida med t.ex. 6 i länkkraft och länkar ut till två andra sidor på din hemsida för du över 3 i länkkraft till de sidorna. Ju högre länkkraft en sida har som länkar till din sida desto bättre kommer din sajt att synas på sökmotorerna.

Faktorer som är viktiga för dina externa länkar till din sida:

  • Länken finns på en sajt med relevant innehåll för din sida.
  • Ankartexten har det sökord du vill optimera.
  • Länken kommer från en sida med hög Page Rank.

Tips för att lyckas med sökoptimering:

Om du har gjort din hemsida i WordPress rekommenderar jag dig att installera ett plugin som heter Yoast SEO och som gör det väldigt enkelt att komma igång med att sökoptimera hemsidan om man är nybörjare. Innan du börjar med SEO arbetet får du röda ledsna smiles som du ska försöka att bli gröna glada smiles.

Här kan du för varje sida skriva in ditt fokusnyckelordsfras, dina relaterade nyckelordsdfraser, formulera och förhandsgranska din metatag beskrivning, få inblick i vilka ord och ordkombinationer som förekommer mest i ditt innehåll och om dessa överensstämmer med ditt ämne eller inte.

På samma vis som med sökoptimeringen kan du arbeta med att göra sidan så läsvänlig som möjligt något som premieras av Google.
En kort sammanfattning om SEO sökoptimering:
SEO grunder för att du ska synas på Google:

A) Sökordsanalys. Hitta rätt sökord.
B) On Page – Jobba med din hemsida.
C) Off Page – Ta fram en länkstrategi.

Kontakta oss idag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen