Skriva en kommunikationsplan

Jag vill rekommendera dig att komma igång med att skriva en kommunikationsplan för ditt företag. På så vis får du i ditt företag ett levande dokument att utveckla företagets marknadsföring och kommunikation.

1. Kommunikationsplanen är ett stöd för att planera vad som är den bästa kommunikationsinsatsen för dina målgrupper. 

2. Planen ger dig möjlighet att samordna samtliga kommunikativa insatser för bästa möjliga effekt. 

3. Din plan ska ge svar på vad du ska säga, genom vilka kanaler, när i tiden och till vem du ska säga det. 

En kommunikationsplan olika steg:

Skriva en kommunikationsplan

Beskriv ditt nuläge utifrån en gjord SWOT analys och vilka tre områden som du vill prioritera inom digitala kanaler & sociala medier:

Fundera på:
Hur ser ditt nuläge ut? 
Vad är ditt önskeläge? 
Hur ska du göra för att komma dit?

Styrkor = Inre förmågor, resurser och positiva faktorer som skapar kundvärde och som gör att du når dina affärsmål. 

Svagheter = Inre begränsningar som kan påverka negativt företagets affärsmål. 

Möjligheter = Gynnsamma faktorer eller trender utanför företaget vilket du kan dra nytta av. 

Hot = Ogynnsamma faktorer och trender utanför företaget som kan skada företagets prestation. 

SWOT
Börja med styrkor och svagheter, gå därefter över till möjligheter och hot. Gå sedan tillbaka till styrkor och svagheter och prioritera de viktigaste. Vad behövs för att börja arbeta med dessa områden? Mer tid och resurser?

Skriva en kommunikationsplan

Figur SWOT 

Tänk på att:

För att kunna använda analysen ska du försöka minska hoten och helst eliminera alla svagheterna. Analysera sedan styrkorna noggrant för att bestämma i vilka möjligheterna som du bäst kan använda dina styrkor.

Vi kan söka information och handla 24 timmar om dygnet och vi har tillgång till väldigt mycket information på nätet

På Google görs det idag 55 miljoner sökningar i Sverige varje dag och du kan exponera din hemsida i samma ögonblick som en potentiell kund söker efter en produkt eller tjänst som du marknadsför. Men vad händer om du inte syns vid sökningen? Jo, risken finns ju då att man kontaktar din konkurrent istället. Därför är det oerhört viktigt att du jobbar långsiktigt med att öka din synlighet på Google för att få fler kunder på nätet.

Men idag är också kundens köpresa betydligt längre. Vi använder Google för att göra research och besöker en sida flera gånger innan vi tar beslut. 61% gör research online före ett köp. Därför kan du inte bara fokusera din kommunikation i slutet av kundresan utan du behöver också skapa medvetenhet om ditt varumärke och få din målgrupp att bli intresserad av ditt företag och erbjudande.

Köpprocessens olika steg från problemidentifiering till utvärdering

För att du ska kunna nå din målgrupp behöver dina bilder, budskap och innehåll anpassas efter kundens köpresa för att du ska bli nådd. Du behöver också veta i vilka kanaler och enheter som din målgrupp finns och var och när på dagen din målgrupp är online.

Hur gör man då för att få fler kunder med digitala kanaler & sociala medier?

Göra en kommunikationsplan

Jo, för att du ska lyckas med ditt företags digitala marknadsföring behöver du tänka på att:

Steg 1: Hemsidan är navet i din digitala marknadsföring och därför behöver du ha en hemsida som är användarvänlig, snabb, säker, sökmotoroptimerad för Google och som gör att du når dina mål och syften med din sida. En hemsida blir aldrig färdig utan måste hela tiden uppdateras med nytt innehåll och ny teknik. 

Steg 2: Få ökad trafik till hemsidan och framförallt “rätt” trafik. Det får du genom sökmotoroptimering (SEO), Google Ads, Google My Business, sociala medier, nyhetsbrev etc. För att du på kort sikt ska komma snabbt högt upp på Google och bli synlig med dina viktigaste sökord är Google Ads perfekt och för att öka räckvidden och nå dina exakta målgrupper kan du annonsera på Facebook Ads Manager. 

Tänk på att sökmotoroptimering är gratis men tar tid och kräver kunskap om hur man gör men att ”Paid Search” kostar pengar och ska användas för kampanjer. Men när pengarna är slut syns du inte längre med dina annonser.

Steg 3: Få dina besökare att konvertera på din hemsida och landningssida dvs. göra det du vill att dom ska göra på din sida som att kontakta dig, handla, ladda ner dok etc. 

Steg 4: Arbeta fram en strategi för sociala medier som svarar på vad som är ditt syfte med sociala medier? Var hittar du dina målgrupper, i vilka kanaler och vilket innehåll ska du publicera som skapar värde för din målgrupp? Och till slut få information om när dina målgrupper är online. 

Så kan du få fler kunder genom att synas lokalt på Google Profile

För att få fler kunder på nätet kan du använda Googles tjänst Google Företagsprofil och marknadsföra ditt företag lokalt vid sökningar med länk till din hemsida med vägbeskrivning Google Map, öppettider, erbjudanden m.m. Google tjänst Google Företagsprofil är gratis att använda för ditt företag. Du registrerar dig här:

https://www.google.com/intl/sv_se/business

Hur gör man då för att hemsidan ska bli sökbar?

Jo du behöver jobba långsiktigt med att sökoptimera din hemsida och det här tar tid för att få topplaceringar. Sökoptimering handlar om att optimera ditt innehåll, dina sökord, hemsidans struktur, interna och externa länkar.

Du kan också betala för annonser och länkar som t.ex. Google Ads som är en auktion för att snabbt komma högt upp på Google vid sökningar på dina produkter och tjänster. Men tänk på att så fort din annonskampanj är slut syns du inte längre på Google. Därför behöver du aktivt sökoptimera ditt viktigaste innehåll över tiden.

Skriva en kommunikationsplan

Olika typer av digitala marknadsföringskanaler du kan använda för att få fler kunder på nätet

(SEO) Sökmotoroptimering. Att arbeta regelbundet med hemsidans sökord, länkar och sidtitlar.

(SEM) Sökmarknadsföring. Köpa annonskampanjer på t.ex. Google Ads.

Facebook Ads Manager. Annonsera på sociala medier. Hitta nya kunder och bearbeta befintliga på Facebook, LinkedIn, X, Instagram m.fl.

I dag når dina inlägg på en Facebooksida bara ett begränsat antal av dina fans. Antalet som ser dina inlägg styrs av Facebooks algoritmer utifrån hur relevanta dina inlägg är för dina fans av sidan. För att öka din närvaro på sociala medier och nå ut mera exakt till din målgrupp med relevant innehåll rekommenderar jag dig att annonsera på sociala medier och att använda Facebooks avancerade annonsverktyg Facebook Ads Manager. https://sv-se.facebook.com/business/tools/ads-manager

En strategi för sociala medier ska ge dig svar på:

Strategi för sociala medier

Varför? Vad är ditt syfte med din närvaro? Var? Vilka kanaler ska du välja där din målgrupp finns? Vad? Vilket innehåll ska du ha som skapar engagemang och mervärde för dina kunder? Och När? När på dagen är dina följare online?

Få fler kunder med social selling i ditt säljarbete

Tänk på att i dag vill dina kunder göra egen research innan man tar kontakt med dig. Därför bör du använda sociala medier tillsammans med ditt traditionella säljarbete för att påverka dina potentiella kunder med anpassat innehåll under hela deras köpresa. Det ökar kunskapen om ditt företag och dig som expert.

Med dina inlägg kan du hjälpa andra att lösa deras problem. Försök publicera regelbundet innehåll som dina följare gillar, delar och kommenterar. På så vis får du i gång en dialog med dina potentiella kunder och kan sedan föra dialogen vidare via mejl, telefon och till slut ett personligt möte.

Tips 1: För att spara tid är mitt tips att du använder www.hootsuite.com för att schemalägga dina inlägg på de olika kanalerna. Verktyget är gratis att använda för tre kanaler.

Tips 2: För att ta fram ett engagerande och varierande innehåll för dina följare kan du fundera på vanliga frågor som dina kunder ställer sig innan de handlar dina produkter, tjänster och utifrån frågorna göra en lista på innehåll i form av redaktionella artiklar som du kan publicera.

Använd nyhetsbrev som en del av marknadsföringsmixen

Skicka ut nyhetsbrev

Jag menar att e-postmarknadsföring alltid ska finnas med i företagets marknadsföringsmix och är en del av din innehållsstrategi. Det redaktionella innehållet blir allt viktigare för att du ska kunna hjälpa dina kunder och skapa mervärde och öka synligheten på Google. 

E-post marknadsföring bygger ditt varumärke och visar att du är expert inom ditt område med innehåll som hjälper och skapar värde för dina kunder.

E-post marknadsföring är mycket kostnadseffektivt och bör finnas med i marknadsföringsmixen. Det är mätbart så att du hela tiden kan se hur du lyckas med dina nyhetsbrev utskick.

Med nyhetsbrev till dina kunder har du alltid en kanal att informera om ditt företag, tjänster, erbjudande och du är alltid “top of minds”.

Du bygger dina relationer och vårdar dina lojala kunder. Ta fram en publiceringsplan för dina utskick med varierande innehåll som är relevanta för din målgrupp.

En kort sammanfattning om hur du ökar ditt företags synlighet och får fler kunder

Du behöver ha en hemsida som är användarvänlig, snabb, säker, sökmotoroptimerad för Google och som gör att du når dina mål och syften med din hemsida.

(SEO) Sökmotoroptimering. Att arbeta regelbundet med hemsidans sökord, länkar och sidtitlar.

(SEM) Sökmarknadsföring. Köpa annonskampanjer på t.ex. Google Ads.

Med Google Företagsprofil marknadsför du ditt företag lokalt vid sökningar med länk till din hemsida, vägbeskrivning Google Map, öppettider, erbjudanden m.m.

Annonsera på sociala medier. Hitta nya kunder, nå dina målgrupper och bearbeta befintliga på Facebook, LinkedIn, X, Instagram m.fl.

Kontakta oss idag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen